Testing Java-Script

tiistai 18. tammikuuta 2011

VVV Virvo Vastaus Verkosta, Ongelmia Internetin hakusysteemissä, Ajatuksia tiedon etsimisen ongelmista. OSA 1. TIETOPYRAMIDI

Verkkohaku nykyisellään on epätyydyttävä.  Etsityn tiedon pitäisi löytyä minuutissa.  Ellei tiedon haltija vartavasten pyri hämmentämään asiaa, tai kätkemään yksittäisen tiedon valtavaan tietomäärään.  Tietynlaiset haut ovat vähän kuin virpomista (anteeksi, oppitori ym. tämän sanan väärinkäyttö )  Tavanomainen Googlen haku tuo esiin hyvin sekalaisen tiedon, jota toki voi tarkentaa, esim. karsimaan vuotta vanhemmat tekstit pois, mikä esim. tietotekniikassa olisi usein aiheellista.

http://www.google.fi/search?sourceid=chrome&ie=UTF-8&q=disable+windows+welcome+center
Tällä haulla pääsee heti ruutuun, josta saa ohjeet, kuinka voi eliminoida tuon "viruksen".  Läntisen maailman (johon Suomi ei kuulu) tietotekniikka on niin kehittynyttä ja käyttäjät niin vaativia, että muu ei olisi mahdollista.  Käyttäjä saa siis avun ongelmaansa välittömästi.

Haku:  Saunalahden Nettitikku ei toimi / käyttö-ohjeet  yms. ovat tähän asti tuottaneet hyvin sekalaisia ruutuja, jotka ovat usein johtaneet Suomi24-keskustelusivulle tai Saunalahden Palsta-sivulle, joka on hyvä esimerkki tiedon hämmentämisestä.
(Tälle palstalle Etanatikku-blogi on myöntänyt  WikiHide-Award-2010,tiedonpiilottamis-palkinnon.)  Tietoa löytyy ehkä nyt jo enemmän, kuin pari kuukautta sitten.   Nyt ensimmäisen kerran näen E-180 käyttö-ohjeita PDF-muodossa, ne ovat DNA:lta.  Suomi on niin pieni maa, että käyttäjien painostus ei pysty vaikuttamaan tiedon tuottajiin.  Tässä tapauksessa tiedon puuttuminen on aiheuttanut varsin suurelle ihmisjoukolle melkoisia hankaluuksia.

Googlen haku on eräällä tavalla demokraattinen; myös epätäydellisen ja asiantuntemattoman tiedon tuottajat listataan.  Ja tähän ryhmään Etanatikku-blogi myös tunnustaa kuuluvansa.  Monessa tapauksessa saamani "tieto", on joidenkin ihmisten arvailuihin perustuvaa ja minä lisään niihin omat arveluni.

Tiedon etsijät pisteyttävät nämä tiedot itseään varten esim. omilla kirjanmerkeillä, tai etsimällä kavereilta tai verkkopalveluista valmiiksi luokiteltuja hakuja ja tietoja.  Googlen hakutuloksella saadut sivut on seulottava moneen kertaan, ennenkuin löytää itselleen hyödylliset sivut.  Esim, kun etsin Suomalaisia tietokeniikasta kirjoittavia blogeja, sain parin tunnin työllä aikaan tusinan blogin listan, mutta senkin arvo lienee aika vähäinen.  Kokeneilla verkon käyttäjillä on varmaan käytettävissään Googlea kätevämpiä työkaluja, tai ainakin menetelmät, joilla Googlen tietovirrasta voi seuloa parhaimmiston.

Googlen perushaku on Internetin tietopyramidin alin, vaikkakin vankka, kerros.

http://www.kolumbus.fi/arja.leppanen/linkit.htm  On hyvä esimerkki kätevästä linkki-sivustosta.  Ammattilaisten tietotekniikka on eri tasolla kuin meidän harrastelijoiden.

Mitä sitten odotan parannusta?  Ehkä pistetysmahdollisuus Googlen perushakuun ja helpompi rajausmahdollisuus ajan, ym. perusteella.

Nopea käyttäjien hälytys-systeemi, joka hälyttää tiedonhaltijan heti, kun käyttäjä ei löydä tietoa.  Esim. Käyttäjä voisi lähettää ja saada palautetta suoraan Googlen hakuruudusta.

Systematiikka, jolla käyttäjät voisivat suoraan pureutua ongelman ytimeen.  Verkkoon aktiivinen hälytysjono niistä TÄRKEISTÄ tiedoista, joita käyttäjä ei löydä.  Googlettajalla olisi siis mahdollisuus tehostaa hakuaan jättämällä sen "pyörimään punaisena Googlen myllyyn".

Uskoisin myös, että tämä systeemi on koko ajan paranemassa.  Moniin tässä esittämiini asioihin on varmaan jo olemassa valmiit ratkaisut.  Minä vain en niistä tiedä.  Tai en ole ehtinyt niitä etsiä painiskellessani verkon toimivuus-ongelmien kanssa.

Mitäpä minä sitten teen?  Yritän pureutua tähän asiaan, jota pidän tärkeänä.  Ihmisten työnteko ja harrastusten toteuttaminen voi helpottua ja parantua huomattavasti, jos tietyt Internetin solmukohdat saadaan avattua.

Myös verkon käyttäjien on hyvä muuttaa omaa asennettaan.
     Olkaa AKTIIVISIA, VAATIVIA ja LUOTTAVAISIA.
IHMISTEN ON PYSTYTTÄVÄ LUOTTAMAAN SIIHEN, ETTÄ HE SAAVAT VASTAUKSEN VERKOSTA VÄLITTÖMÄSTI.  Ihmisten on pystyttävä luottamaan siihen, että Internet ja sen valtava tietomäärä on tarkoitettu heitä palvelemaan.  Ja että se pystyy sen tekemään.

Ja tämä projektini;     VVV    Virvo Vastaus Verkosta.    Se jatkuu.
.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ajattele, kirjoita, lähetä. Tai kirjoita vain inspiroidusti.