Testing Java-Script

keskiviikko 19. tammikuuta 2011

Sotahistoria on keski-ikäisten miesten suosikkilukemistoa.

Ja niinpä olen minäkin pohjattoman kiinnostunut sotahistoriasta.  Tämä kiinnostus liittyy enemmän tekniikkaan kuin väkivaltaan.  Räiskintä ei kiinnosta, sensijaan koneet, laitteet, kuljetus, organisointi, tapahtumien analysointi, historialliset merkittävät tapahtumat ja kansojen kohtalot.  Toki myös jännitys, seikkailu yms. ovat merkittäviä tekijöitä.  Tämä kiinnostus on yhteistä hyvin monille miespuolisille henkilöille.

Kaksi on ylitse muiden;  Normandian maihinnousu, tuo uskomaton tapahtuma, kuinka se saattoi onnistua kaikista mahdollisista uhkatekijöistä huolimatta.  Luin aiheesta lähes 20 kirjaa joita metsästin eri kirjastoista, mikä oli todella vaikeaa ja haasteellista.  Kirjaston tietokannasta kannattaa ensin etsiä tieto siitä, että mitä kirjoja yleensäottaen on saatavilla.  Sitten on varauduttava matkustamaan tai tilaamaan kirjoja.  Kun olin lukenut 12 kirjaa, luulin jo tietäväni kaiken aiheesta.  Sitten seuraavassa kirjassa tuli yllätys;  siinä kerrottiin, että sotilailla oli jatkuvana ongelmana ikuinen sade.  Ja kauhea määrä pistäviä hyönteisiä.  Seikkoja, joista aikaisemmissa kirjoissa ei puhuttu yhtään mitään!

Toinen on Pacific War.  Tyynen meren sota.  Siinä minua kiehtoo taas tekniikka, rakentaminen, suunnittelu, kuljetukset.  Guamin aallonmurtajan rakennustyössä maansiirtotyöt olivat suuremmat kuin Panaman kanavassa.  Yhdysvalloilla oli käytettävissään erinomaiset veden tislauslaitteet, joilla 1.5 litralla polttoainetta saatiin  XX litraa (tuon tiedon kadotin,  olikohan se 50L??) merivettä juomakelpoiseksi.  Jääkaapit olivat erittäin merkittävä tekijä tässä sodassa.  Building Navy Bases, on mukava haku.  http://www.ibiblio.org/hyperwar/USN/Building_Bases/index.html#contents2 
Oliko se niin, että näissä SeaBees, insinöörijoukoissa oli 120.000 miestä rakentamassa ja ylläpitämässä tukikohtia.  Tämä rakennusprojekti oli loputtoman kiehtova.  Ponttoonilaitureiden suunnittelu ja rakentaminen esimerkiksi oli erittäin tärkeä tekijä saarien valtaamisessa.

Hyperwar on toinen tehokas haku  http://www.ibiblio.org/hyperwar/
Ja:  http://www.armchairgeneral.com/   Eräs sivusto, näitä riittää.
Entäpä sitten näiden vedessä kulkevien ajoneuvojen suunnittelu ja käyttö.  Siinäkin riittää loputtomasti mielen kiintoista tutkimista.

Ja mittasuhteet Tyynellä merellä olivat valtavat.  Guadalcanal:in taistelu merkitsi samaa, kuin jos välimeren itärannikolta olisi lähdetty Kanadan rannikolle Atlantin poikki.  Neljä säiliölaivaa oli paikalla vettä jakamassa, neljä lisää oli saapumassa perille, neljä lähdössä matkalle ja neljä tekemässä paluumatkaa Hawaijille tai minne lie.

http://areena.yle.fi/video/1599522     Tyynenmeren taistelutoverit, osa 3/10.
Nyt on vielä 7 päivää aikaa nähdä YleArenasta tuo Pacific-sarjan jakso.

Tämä sota, niinkuin muutkin sodat, sisältävät valtavan määrän inhimillistä tragediaa.  Mutta sallittakoon silti, että historiasta ja tekniikasta kiinnostuneet äijät ja pikkupojat nauttivat tästä tietomäärästä ja historiasta puhtaana kiehtovana seikkailuna ja tekniikkaan liittyvänä tapahtumana.

Ja te rouvat ja tytöt ja morsiamet; antakaa Äijän tutkia rauhassa tätä kiehtovaa maailmaa; kyllä se sieltä aikanaan palaa reaalimaailmaan rentoutuneena ja iloisena.  Sillä pitäähän Äijällä olla harrasteita, ettei se joudu pahoille teille.
.

1 kommentti:

  1. Isäni kertoi: - Yhe laukauksen sovan aikan ammuin, hylettä Suomelahe jääl. En tiiä, osuinko.

    VastaaPoista

Ajattele, kirjoita, lähetä. Tai kirjoita vain inspiroidusti.