Testing Java-Script

keskiviikko 19. tammikuuta 2011

VVV Virvo Vastaus Verkosta, Ongelmia Internetin hakusysteemissä, Ajatuksia tiedon etsimisen ongelmista. OSA 2. HAKUPALVELUT

Jokaisella hakupalvelulla saattaa olla taipumus suosia omien palvelujensa sivustoja.  Voisiko kuvitella, tai arvailla, että Googlen haku setvisi tarkemmin blogspot.com palvelun blogit ja jättäisi Windows Live blogit vähemmälle?  Ja päinvastoin.  Joudun pohtimaan, että onko minun mahdotonta tavoittaa ihmisiä, joilla on bloginsa Wordpress tai Windows Live palveluissa?  Onko mahdollista, että hakupalvelut jakavat ihmiset tietyssä mielessä eri leireihin?  

Entäpä sosiaalisten sivustojen hakutulokset, esimerkiksi Facebookin kaveriviestit.  Nuorille käyttäjille on tärkeää löytää kavereiden käyttäytymisen trendit; katsotut elokuvat, kirjat yms.  Kirjallista tietoa etsiviä ne taas eivät kiinnosta.  Ja eräät hakupalvelut panostavat käsittääkseni valtavasti nimenomaan sosiaalisiin medioihin.  Hakupalvelut joutuvat erottelemaan nämä "seurusteluviestit"  "asiatiedosta".

Googlen perushaussa on valittavana;  Kaikki, kuvahaku, videot, keskustelut, teokset, paikat, blogit, ajantasainen.  Paikkaa, aikaa ja Itselle Uutta/tuttua voi säädellä.
Tähän lajitteluun saattaisi olla tulossa jotakin lisää:
-    ?
-     ?

Hakupalvelu voisi kehittyä henkilökohtaiseksi "agentiksi", joka etsii (ja lataa) ihmisen tarvitsemaa tietoa.  Syötteenlukija on jo tavallaan tällainen.  Oikeastaan on ihmeellistä, että sellaista, yleisesti tunnettua ei jo ole.  On Internet selain, mutta tällainen "henkilökohtainen hakija", se puuttuu.  StumbleUpon on erittäin hyvä yritys siihen suuntaan, samoin GoogleReader.

Googlen WonderWheel-haussa on varsin alkeellinen rivitys, jossa nuolta ala liikuttamalla pääsee seuraavaan hakuun. Tähänkin saattaisi olla tulossa parannus.  Googlen systeemit, varmaankin hyvin luonnollisista resurssisyistä, eivät anna myöten kovin kauniille käyttöliittymälle.  Haku on karu ja tarkoituksenmukainen.
Karvalakki-hauksi tätä kai tullaan kutsumaan, ainakin, kun se vanhenee.

Yliopistot, tutkimuslaitokset ja yritykset ovat varmasti kehittäneet itselleen paremmat hakusysteemit, tai muuten vaan indeksoineet tarvitsemansa tiedon.

Tuo minun edellisessä kirjoituksessa mainitsemani lista suomalaisista tietotekniikka-blogeista voisi täydellistyä, jos 4-6 aiheesta blogaavaa kirjoittajaa jättäisi tänne suosikkilistansa.  Siis verkon tiedonhaun toimivuutta voisi parantaa hyvin pienellä vaivalla.

Mutta kuinka nämä kirjoittajat saisivat tiedon siitä, että heidän tietojaan tarvittaisiin jossakin?  Ehkäpä kirjoittamalla hakuun: suomalaisia tietotekniikkablogeja.  Nähdessään tulosten köyhyyden, he lisäisivät siihen oman suosikki-listansa kirjoittamalla aiheesta artikkelin linkkeineen.

Kun me vaadimme HAKUpalvelulta parempaa toimintaa, niin meidän pitäisi huolehtia myös vastakkaissuuntaisesta tiedonkulusta.  Tuote "hakukone-petoa" täytyisi ruokkia.  Hakupalveluun olisi syötettävä sitä tietoa, mitä ihmiset etsivät.  Käyttäjä, joka ei löydä etsimäänsä tietoa voisi hyvin kirjoittaa sen itse, ja lisätä vaikkapa; "tästä aiheesta ei löydy tietoa".

Seuraavassa artikkelissa minun on varmaankin syytä etsiä kirjoittajia, jotka ovat pohtineet näitä "tiedon etsimis" aiheita.  Jos se onnistuu, niin se saattaa tyrehdyttää minulta tämän kirjoitusvuon.  Mutta onnistuuko tiedonhaku tässä?  Se nähdään pian.

ARTIKKELIA MUOKATAAN VIELÄ...
VVV    Virvo Vastaus Verkosta,  kirjoitus-sarja, osa 2.    AIHE JATKUNEE...
.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ajattele, kirjoita, lähetä. Tai kirjoita vain inspiroidusti.