Testing Java-Script

keskiviikko 22. joulukuuta 2010

Kotikaljaa pintahiivalla uutteesta, helppoa ja nopeata

Minulla on tätä Tuoppi, kotikalja mallasuutetta nyt käytössä.  Aina ei näes jaksa pelata maltaiden ja mäskin kanssa.  Homma sujuu näin:

3 litraa vettä keitetään isossa, mahdollisimman laakeassa kattilassa runsaasti kädenlämpöiseksi.  Ohje sanoo 35-40 astetta.  Tarkkana on kai oltava, koska hiiva kuolee kuumassa vedessä.  Tässä pakkauksessa on valmiina tumma uute, pari ruokalusikallista.  Lisätään 1-2 dl sokeria.  Joskus käytän hunajaa ja siirappia. Nyt laitan 1.5 dl sokeria, prosentteja ei kaipaa.

Pintahiivan kanssa on oltava tarkkana; jos yrittää tehdä tuplasatsia, niin epäonnistumisen mahdollisuus vaanii.  Hiivan on oltava pinnalla, jotta se toimisi.  Ja sillä on oltava PINTAA paljon, koska siinä se prosessi tapahtuu.  Siksi laakea kattila.

Uute ja sokeri on sekoitettava ensin täydellisesti.

Satsin teko kannattaa aloittaa aamulla, ja kattila kannattaa sijoittaa esim. keittiön tulpalliseen vesialtaaseen.  Allas valutetaan puolilleen kuumaa vettä, ja tämä vesihaude, joka vaihdetaan päivän mittaan ainakin 20 kertaa kuumempaan, varmistaa sen, että hiivalla on ainakin 12 tunnin ajan oikea käymislämpötila.   Vesijohdosta täysillä valutettu kuuma vesi on kokemukseni mukaan juuri sopivaa vesihauteeseen.  Tosin ihan alussa en pidä sitä aivan kuumimmillaan.    Altaassa ei saa olla niin paljon vettä, että kattila keikkuisi.  Tällöin hiiva takertuisi seiniin.

     Kun kattila on vesihauteessa ja sopivan lämpöinen, hiiva sirotellaan huolellisesti tasaiseksi kerrokseksi nesteen pinnalle.  Tuen puulastalla kattilan kannen hieman raolleen.  Yöksi nostan kattilan pois vesihauteesta, kunhan varmistan ensin, että se käy hyvin.  Jos satsi ei käy, niin sille ei ole tehtävissä mitään, roskiin vaan ja uusi yritys.  Ja tämä on halpaa.  Käytän toisinaan valmiin oluen maustamiseen neilikkaa, inkivääriä, kuminaa ja eri lajin pippureita.
     Ja oluelle on parasta ne vanhat kunnon litran vetoiset kotikaljapullot, mitä jokainen oluen ystävä on huolellisesti varastoinut keittiöönsä vähintään kymmenen kappaletta.
Tämäkin satsi näköjään lähti hyvin käyntiin.  Vuorokausi käymistä ja toinen pulloissa seisottamista.
Luin muuten jostakin, että pullollisessa olutta on 1/5 osa päivän kaloritarpeesta.  Olkaapa siis varovaisia oluen ja Jouluruokien kanssa.
.

3 kommenttia:

  1. Tuo tuoppiuute on hyvää olen kokeillut joskus.
    Oikein hyvää joulua ♥

    VastaaPoista
  2. Jos ei ole käynyt tarpeeksi tai ollenkaan niin onko minkään makuista vrk. Jääkaapissa olon jälkeen?

    VastaaPoista
  3. Maku jää varmaan useimmiten aika vaatimattomaksi; asiantuntijoille tuskin riittää.. mutta minulle kyllä. Ja käymisprosessin laatu vaihtelee.Jääkaappi kenties myös heikentää makua. Pesualtaan vesi on nykyisin aikaisempaa kuumempaa, taloyhtiön lämmönvaihtimen vaihdon jälkeen, joten astian lämmittämisen kanssa saan olla tarkkana.
    Kiitos kommenteista ja hyvää Joulua.

    VastaaPoista

Ajattele, kirjoita, lähetä. Tai kirjoita vain inspiroidusti.