Testing Java-Script

maanantai 11. kesäkuuta 2012

CANON EOS 600D Järjestelmäkameran käyttöönotto ja ensimmäiset kokemukset.

Purin paketissa tulleet tavarat ja otin niistä HETI valokuvan. Poistin pakkausmateriaalin ja kuvasin sitten taas.  Ei ole sitten myöhemmin ihmettelemistä, että mitä paketissa oli, ja mihin laitteeseen jokin johto kuuluu.  Laitoin akun lataukseen; kamera ei siis ole käyttövalmis ihan heti, eikä latausta kannata keskeyttää, jotta akku varmasti olisi parhaassa mahdollisessa kunnossa.  Mutta nyttenpä on hyvää aikaa perehtyä siihen ja ohjeisiin.
     Kamera tulee perheenjäsenelle, mutta minä kiinnostuneempana teen tämän perehtymistyön. Kaikilla kameran peruskäyttäjillä ei välttämättä ole halua tutustua niiden tekniikkaan.

Tämä on siis meillä ensimmäinen digitaalinen järjestelmäkamera; eikä meillä muutenkaan ole valokuvauksen hienoudet aivan täydellisesti hallinnassa.  Kuvauksessa on jatkuvasti ollut ongelmia terävyyden ja valonsäädön kanssa.  On ollut tuskallista, kun kamera tekee toista, mitä käyttäjä haluaa. Toivottavasti se nyt korjaantuu...

Ensivaikutelma;  Runko on aika kevyt.  Siinä on n. 33 kytkintä, liitintä tai vastaavaa.
Se on musta, muutamasta kohdasta karhennettu.  Pienikätisille japanilaisille varmaan laukaisinkin osuu oikeaan kohtaan; minulla se tuntuu hieman epämukavalta.
Käyttöohjekirja 325 sivua, + sama ruotsiksi ja tanskaksi. Vahvasti selästään nidottuna kirja on hieman hankala lukea.  Taidan ottaa tuon englantilaisen painoksen alleviivaus-kappaleeksi.  Informaation määrä  tässä oppaassa on suorastaan tyrmistyttävän suuri.
Saamassamme kirjassa kuvausopas, näyttää myös olevan hyvät käytännön ohjeet.

Asennusta; Kantohihna ja kortti 8G paikoilleen.  Availen lokeroita ja kansia, käyn ohjekirjan mukaan kaikki säätimet läpi, laitan perusobjektiivin, 18-55 mm paikoilleen.
Akun lataus vain kesti  tunnin.

Käytännön tutustuminen; Käyn ajat ja asetukset läpi. On vaikea keksiä, miten sisäisen salaman saisi nousemaan ylös... laitetaan CA, kuvataan pimeään, painetaan laukaisin puoleenväliin, ja sieltähän se ponnahtaa esiin.  Mutta miten sen voisi pakottaa... Kädellä estettäväksi se ei ole tarkoitettu.
Peruskuvaustilassa, CA, kaikki varmaan onnistuu helposti, eikä käyttäjän tarvitse hukuttautua ohjeisiin.  Kaipaisin Pikaopasta, jossa olisi olennaisimmat näppäimet ja säätimet esitettynä.

Käyttäjän pettymys 2 pv jälkeen;  ei tämä ole sitä mitä etsin, en saa tällä tehtyä...  Tämä kuvaa pääsääntöisesti väärin,  95% kuvista epäonnistuu, ellei käyttäjä tee joitakin muutoksia asetuksiin.  Miksi kaikki kuvat pitää polttaa puhki?  Valoa voi aina lisätä kuvankäsittelyssä, mutta puhkipalanutta kuvaa ei voi pelastaa millään.  Kameran perusasetukset ovat sellaiset, että ilman erikoista temppuilua, ei kunnollisia kuvia saa.  Kameran valotus on säädetty väärin; tummuutta pitäisi lisätä.

Lisäys 7 / 2013:  Testihenkilömme löysi kameran valikoista säädöt, joilla valotus saatiin paremmaksi.  Kuvien puhkipalamisen ongelma on pääosin poistunut.

Canon EOS 600D:llä otetut kuvat eivät ole parempia, kuin digipokkarilla.
Kameran riippumisasento kaulahihnassa on luonnoton ja täysin väärä, linssi roikkuu alaspäin, mutta rakenteellisesti tätä on vaikea muuten konstruoida.
Tämmöistä... oletetaan, että aika hieman tasoittaa tätä pettymystä ja oppiessa lisää kameran toiminnoista, tuntuma siihen paranee.  Ja koehenkilömme käyttää aktiivisesti kameraa, elikkä kuitenkin käytettävyys ja toimivuus on hyvällä tasolla, vaikka pienin tuskailu välillä jatkuu.

Kaupanpäällisiä; Kuvausopas ja tarvikelaukku (300mm objektiivi ei taida mahtua siihen).

Myöhemmin ostettavaa
- Toinen Akku, ja lisää muistikortteja  8G.  Mukana tuli yksi molempia.

Minä oikeastaan itsekin olisin halukas saamaan tämänkaltaisen kameran.  Ehkä se hieman halvempi malli sopisi minulle...

Tämä oli edellinen kirjoitukseni aiheesta:
http://etanatikku.blogspot.fi/2012/06/ensimmaista-jarjestelmakameraa.html
.

7 kommenttia:

  1. Jos et edes osaa käyttää kameraa, en tulisi huutelemaan että kamerassa on samantasoinen laatu kuin pokkarissa.. 600D on ammattitason kamera. Kurkkaappa pari testivideota mitkä on otettu kyseisellä kameralla ja mieti sitten olikos se vika sittenkään kamerassa. :)

    VastaaPoista
  2. Kamera on hyvä. Ja siitä löytyy kaikki mahdolliset toiminnot ja säädöt. Jos niitä osaa etsiä. Ongelma onkin siinä, että ne löytyvät VAIN jos niitä osaa etsiä oikeiden valikoiden takaa. Minä kirjoitin tämän artikkelin käyttäjän (joka en ole minä itse) siis ihan tavallisen kamerankuluttajan kokemusten ja kommenttien pohjalta. Ihmisen joka haluaa enemmän kuvata, kuin lukea ohjeita ja muuttaa kameran säätöjä.
    "Canon oletusarvoisesti polttaa kuvat puhki" on kirkkaan valokontrastin ongelma, kai... Se on Suomessa hyvin yleinen tilanne. Saman olettaisin vallitsevan Tokion kaduilla.. Joten siksikin olen hyvin hämmästynyt kameran toiminnasta... Sivusta asioita seuraavana kuulen yhä uudestaan tämän: "Taas poltti kuvat puhki".
    Ja myönnän todellakin että joku ammattilainen varmaan osaisi nopeasti korjata tämän ongelman. Mutta näköjään ei se, joka kameraa vain käyttää.
    Toinen ongelma on se, että kamera ei millään suostu tarkentamaan kuvattavaan kohteeseen, esim. kukkaan, vaan ottaa kohteekseen 200 metrin päässä olevan maiseman tai metrin päässä olevan kiven.

    Ylistetty olkoon Canon. Se on hyvä kamera. Me emme ole hyviä kuvaajia, emmekä halua lukea 200 sivuista ohjekirjaa. Me vain painamme nappulaa. Ja petymme yhä uudestaan. Luultavasti siis jonkun aivan yksinkertaisen perussäädön tähden. Etäisyydensäädössä sama ongelma on muissakin Canon kameroissa joita käytin. (silloin kun ne vielä toimivat)
    Olisipa niissä veivattava kampi- 10-20-30 cm - 100 cm, jolla voisi absoluuttisesti säätää etäisyyden.
    Hyviä kameroita ne ovat, kokonaisuutena olen itse ihan tyytyväinen vaikka molemmista kameroistani (n. 200€) onkin objektiikka rikkoutunut/jumiutunut. Jo 3 kuukautta ilman kameraa, mutta kyllä tähän tottuu. :) surullista
    En usko, että eläessäni ostan mitään muuta kameraa kuin Canon, ja suosittelen samaa mallia muillekin. Näistä moitteista huolimatta.

    Kameran pitäisi toimia laukaisinta painamalla. Ihmettelen, että se ei niin tee. Enkä minä halua käyttään aikaa selvittääkseni mistä se johtuu, aika surullista, mutta näin se on.

    VastaaPoista
  3. Jep, ei kauheesti kannata kirjoitella ja varsinkaan pitää jotain blogia valokuvauksesta jos tiedät kameroista ja valokuvaamisesta yhtä paljon kuin joku kameli tähtitieteistä...

    VastaaPoista
  4. En pidä blogia valokuvauksesta. :)
    Kirjoittaminen asioista, joista ei tiedä, kannattaa. Se on ainoa keino, jolla saa apua ihmisiltä jotka jotain osaavat.
    Se on myös laitevalmistajien kannalta keino saada toppelokuluttajien kokemukset tietoonsa.

    Ja kuten ehkä huomasit kokonaisarvioni Canonista oli myönteinen.
    Samaa se on myös valokuvaajista, jotka upealla tavalla auttavat kokemattomia kuvaajia.

    VastaaPoista
  5. Salama aukeaa ihan siitä painikkeestakin :)

    VastaaPoista
  6. Miksi ostaa järkkäri jos ei halua säädellä asetuksia? :'D Se on järjestelmäkameran tarkotus, että sitä SÄÄDETÄÄN kuvauskohteen ja paikan mukaan..

    VastaaPoista
  7. Opettele käyttämään sitä V***N kameraa! Itsellä 600D ja toimii ihan helvetin hyvin! Kamerassa on kaikki ominaisuudet, mitä valokuvaaja tarvitsee. Miksi ostaa järkkäri jos ei tiedä kameroista yhtään mitään? O_O Turha kirjoitella tämmöisiä harhaanjohtavia blogikirjoituksia sillä perusteella että itse ei viitsi opetella kameran käyttöä. Olisiko sinun parempi vain pitää turpasi kiinni ja ostaa joku halpa pokkari jolla voit kuvata automaattitilassa xD

    VastaaPoista

Ajattele, kirjoita, lähetä. Tai kirjoita vain inspiroidusti.