Testing Java-Script

tiistai 17. elokuuta 2010

VENÄJÄN SAVUT (teksti alistettu itsesensuuriin)

Uutisista tuli Moskovan savuista: tietenkin pitää olla pahoillaan heidän puolestaan; yksittäisille ihmisille tulipalot ja savut ovat valtava ja valitettava henkilökohtainen katastrofi, ja onnettomuus johon he eivät välttämättä saa apua.
Eivätkä he ehkä pysty ajattelemaan että heidän maansa, Venäjä, on parin vuoden aikana kuukausikaupalla lykännyt savuja naapurikansojen haisteltaviksi ilman minkäänlaista anteeksipyyntöä. Mutta tulee myös mieleen ajatus: ”kun suomalaiset ovat saaneet kuukauden päivät viime vuonna haistella Venäjän savuja niin Moskovalaisetkin saavat nyt samaa”.

Suomessa on ollut joskus hyvin yleinen mielipide venäläisten huolellisuudesta ja kyvystä pitää asioita järjestyksessä.
Ilmaisu ”soromnoo”, = vsjo ravno = ”kaikki tasaista” = yhdentekevää = ei se mitään , saattaa kuvata mukavaa leppoista elämänasennetta. Se lienee sen pääasiallinen merkitys. Tai sitten se on välinpitämättömyyttä. Onko se perislaavilainen asenne, liittyykö se venäläisyyteen? Jääköön pohdittavaksi. Vanhemman ikäpolven keskuudessa on laajalti vallalla tuo ”soromnoo” - kuva venäläisistä. Itsellänikin on toki ajoittain taipumusta ajatukseen: ”asioilla on taipumus järjestyä”. Liika hosuminen ja asioiden paapominen harvoin tuo tulosta ja elämään yleensäkin kannattaa ottaa leppoisa asenne.
Viime kesän savuista venäläiset olisivat hyvinkin voineet suorittaa Suomelle ja suomalaisille kutakuinkin sotakorvausten suuruiset hyvitykset. Jos minä olisin mökilläni savuttanut koko heinäkuun naapurin tontille niin olisin tuntenut olevani korvausvelvollinen. Mutta... soromnoo.

Ovatkohan Putin ja Medvedjev tulossa Suomeen pyytämään anteeksi aiheuttamaansa haittaa?
Uskon, että Suomi pyytäisi vastaavassa tilanteessa anteeksi naapureiltaan.   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ajattele, kirjoita, lähetä. Tai kirjoita vain inspiroidusti.