Testing Java-Script

lauantai 11. syyskuuta 2010

Ruotsinsuomalainen vähemmistö

Olen veneretkillämme tuntenut aina oloni miellyttäväksi ruotsinsuomalaisten parissa.  He käyttäytyvät korrektisti, ovat mukavia ja heistä voi olla varma, ettei satu mitään... no rähinöintiä yms.  Laiturimielipiteissä löytyy monenlaista suhtautumista, joku kaksikielinen oli hyvin varovainen käyttäessään ruotsinkieltä tiettyjen ihmisten seurassa; eräillä on hyvin voimakkaat ennakkoluulot ja lukkiutunut mielipide ruotsinsuomalaisista.  Ihailen ihmisiä joilla on esim. kulttuurillista näkemystä, laulutaitoa ja käytöstapoja, huumoriakaan unohtamatta.  Snobeja toki löytyy jokaisesta kansanryhmästä.
Voimakkaasti erilaisten ihmisten välille ei ole kovin helppoa luoda kontakteja.  

Ruotsalaisten, (oho) fiksusta käytöksestä kuulin erään sisäpiirin kommentin tilanteessa jossa perhe oli menossa muiden joukkoon: "nyt sitten hymyillään, piru vie".  Korrekti käytös voi siis olla vain pakoitettu ulkokuori.

Minulla on mielessä useita hienoja ruotsinkielisiä lauluja, joista etsin joko nuotteja tai sanoja.  Med hundra dragspel och en flicka, Eckerövalsen ym.   Ohjelmistossani on muutama ruotsinkielinen laulu.  Ja minun pitäisi ostaa joskus  ruotsinkielinen hyvä laulukirja.

Mutta:  sanotaan, että kaksikielisyys rikastuttaa kulttuuriamme.  Hmm.  Oikeampaa olisi sanoa, että kaksikielisen kansamme vähemmistöllä on rikas kulttuuri.  rikkaampi, ja vivahdeikkaampi, kuin mitä vastaavan suuruisella suomenkielisellä otoksella on.  He ylläpitävät itseään varten hienoa kulttuuria.  Mutta tekevätkö he sen "rikastuttaakseen" suomenkielisten elämää...  Jaa...
Äh...  tämä on vähän kömpelösti ilmaistu..  pitää vielä muotoilla.
Toinen ontuva vertaus:  Laitetaan kattilaan kivi ja sitten sanotaan, että kivi rikastaa kattilan sisältöä, tekee sopan maukkaammaksi.
Joo, poitsu, tuo on hyvä vertaus.  Toinen vaihtoehto: laitetaan kattilaan suolaa ja pippuria.  Nyt kattilan sisältö rikastuu.   Ovatko ruotsinsuomalaiset sitten lähempänä kiveä kuin suolaa?

Ja sukulaisiakin minulla on paljon Ruotsissa, en vain ole tottunut kovin sujuvasti kieltä käyttämään.

Mutta minä siis voin lähes täydellisesti luottaa tämän vähemmistömme edustajien (Hups.  jos he vain ovat keski-ikäisiä tai vanhempia) korrektiin käytökseen. Ja nauttia heidän kulttuuristaan joka rikastaa minun elämääni jos jonkin onnellisen sattuman kautta pääsen heidän tuttavuuteensa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ajattele, kirjoita, lähetä. Tai kirjoita vain inspiroidusti.