Testing Java-Script

keskiviikko 22. joulukuuta 2010

Prossakka, ohje. Jouluinen imelletty perunalaatikko.

Länsi-Suomalainen Jouluinen perinneruoka; näin se meillä tehdään.

10 isoa perunaa, keitetään ja muussataan TODELLA hyvin.

Lisätään maitoa ja 2 ruokalusikallista vehnäjauhoja, sekoitetaan.
Maidon määrä on hyvin näppituntumalta.  Hylaa voi käyttää.

Annetaan imeltyä yön yli lämpimässä paikassa.
Aamulla lisätään vielä maitoa, maustetaan suolalla.
Ruskeata siirappia 1.5 dl lisätään ja sekoitetaan.

Paistetaan uunissa 150 asteessa alemmalla tasolla kauan.  = 2 tuntia.
Tämän, kuten muidenkin laatikkoruokien reunoja voi paistamisen
aikana sekoittaa, etteivät ne pala karrelle reunoistaan.

Ohje on kulkeutunut Helsinkiläiskotiimme Länsi-Suomesta.
.

6 kommenttia:

  1. Imelletty prossakka.

    Jostain syystä imellettyä perossakkaa pidetään hankalana valmistettavana, mutta onnistuminen ei vaadi juurikaan muuta kuin kuumana soseuttamisen niukkaan keittoveteen, tai tilkka kuumaa vettä ohentamiseen, jäähdyttämisen noin 70 asteiseksi, jauhojen lisäämisen jäähdytettyyn soseeseen, ja imeltämisen niin että sose on noin 65 asteista ja uuni noin 70 astetta. Soseeseen ei saa lisätä ennen imeltämistä suolaa, rasvaa eikä maitoa, koska maito happanee herkästi. Imelletty prossakka vaatii täydellisesti onnistuakseen oikean imeltymislämpötilan. Sen makeahko maku on vailla vertaansa, eikä se tarvitse siirappilisäystä eikä sokeria. Tee perinteinen leipomispäivien prossakka perinteisellä ohjeella! Perinteisesti imelletty prossakka valmistettiin leipomispäivinä kun leivinuunien jälkilämpö oli kuin tehty imelletyn prossakan kypsentämiseen. Prossakan imeltäminen sähkölieden uunissa on helppoa. Vielä 1950 luvulla oli tapana leipomispäivinä imeltää prossakka vällyissä lämpimässä paikassa ja kypsentää prossakka leivinuunin jälkilämmössä.

    Imelletty prossakka!

    AINEKSET:

    3 kg perunoita
    vettä
    5-6 reilua ruokalusikallista vehnäjauhoja, perinteisesti ruisjauhoja
    1 litra maitoa, määrä vaihtelee runsaasti eri lajikkeilla ja tavoitteen mukaan
    50-100 g voita tai margariinia
    2-3 tl suolaa

    VALMISTUSOHJE:

    Imelletty prossakka valmistuu näin:

    1. Kuori perunat kattilaan ja keitä ne pehmeiksi niin niukassa suolattomassa vedessä, kuin mahdollista. Arvioi veden määrä niin että koko keittovesimäärä voi jäädä soseeseen. Näin vältetään kuorimis- keitto- ja liukemistappiot. Soseuta perunat suoraan niukkaan keittoveteen. Lisää VAIN TARVITTAESSA kuumaa vettä soseeseen. Keittovesi yleensä riittää.

    2. Jäähdytä ja sekoita sosetta kunnes lämpötila on noin 70 astetta.

    3. Lisää 70 asteiseksi jäähtyneeseen soseeseen vehnäjauhot tai ruisjauhot. Sekoita hyvin. Jauhojen entsyymit käynnistävät imeltymisen heti. Suolaa ja rasvaa ei saa lisätä, koska ne estävät imeltymistä. Ei myöskään maitoa, koska se aiheuttaa helposti happanemista. Laita kansi kattilaan.

    4. Laita prossakkasose noin 70 asteiseen uuniin . Jos soseen lämpötila on alle 60 astetta, imeltyminen saattaa kestää jopa 15-20 tuntia ja 55 asteinen sose imeltyy noin 35-55 tunnissa. Noin 65 asteinen sose imeltyy 2-4 tunnissa. Varmista imeltyminen maistamalla. Sähköuunin lämpötila pitää olla tarpeeksi lämmin, että soseen lämpötila pysyy koko ilmeltymisen ajan noin 65 asteessa. Tarkkaile soseen lämpöä mittarin avulla. Soseen lämpötila on muutaman asteen uunin lämpötilaa alhaisempi ja siksi sopiva uunin lämpötila on noin 70 astetta.

    5. Kun prossakkasose on imeltynyt, lisää voisula. Voi sulaa hyvin soseeseen myäs ohuina siivuina. Lisää maitoa niin että saadaan notkeahko puuromainen sose. Lisää suola.

    6. Kaada prossakkasose voideltuun uunivuokaan ja paista imelletty perunalaatikko 150–175 asteessa. Paistoaika on noin 3 tuntia. Voit aloittaa paistamisen vaikkapa 200 asteisessa uunissa. Kun sose alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila 130-140 asteeseen ja näin voit paistaa noin täysiä vuokia. Varmuuden vuoksi vartioi ylikuohumista.

    7. Paista imellettyä prossakkaa noin 3 tuntia.

    VastaaPoista
  2. Muusi-prossakka. Resepti.

    Muusiprossakkaa ei imelletä. Makeus saadaan aidosti siirapilla makeuttamalla.

    Perinteinen vanhanajan siirapilla makeutettu perunamuusiprossakka on perinteinen arkinen ruoka - sitä valmistettiin silloin kun massiiviset leivinuunit lämmitettiin. Nykyisin prossakka on helppo kypsentää sähkölieden uunissa.

    Perinteinen vanhanajan siirapilla makeutettu perunamuusiprossakka valmistuu yksinkertaisista raaka-aineista erittäin helposti ja vähällä vaivalla.

    Ainekset:

    2 kg jauhoisia perunoita
    8 desilitraa maitoa
    n. 1 desilitra tummaa siirappia tai maun mukaan
    60-100 grammaa voita
    2 teelusikallista suolaa
    Jauhoa maun mukaan tai jauhot voi jättää pois
    Mausteita maun mukaan. Monien mielestä maustamatta paras.

    Muusiprossakka ohje:

    1. Kuori jauhoiset ja keitossa helposti hajoavat perunat raakoina.

    2. Keitä perunat kypsiksi erittäin pienessä määrässä keittovettä. Arvioi veden määrä mahdollisimman pieneksi. Vesi jää prossakkamuusiin. Näin vältetään suurimmat kuorimistappiot.

    3. Tee prossakkamuusi. Muusaa perunat kuumina suoraan erittäin pieneen määrään keittovettä, jos haluat, lisää samalla jauhot.

    4. Lisää voi ohuina siivuina sulamaan prossakkamuusiin. Lisää maito. Lisää siirappi. Lisää suola. Sekoita prossakkamuusi tasaiseksi.

    5. Laita prossakkamuusi voideltuun uunivuokaan. Paista aluksi noin 200 asteisessa sähkölieden uunissa. Kun pinta saa väriä ja prossakkamuusi alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila noin 140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa lähes täysiä vuokia.

    6. Paista siirapilla makeutettua prossakkaa noin 3 tuntia.
    <
    <
    <

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Unohdettu tähderuoka.

      "Siirapilla makeutettu prossakka yli jääneestä perunamuusista".

      Selailin tähderuokaohjeita ja ainuttakaan prossakka-ohjetta yli jääneestä perunamuusista en löytänyt.
      Nyt valmistetaan siirapilla makeutettu prossakka yli jääneestä perunamuusista.
      Muusia voidaan valmistaa tarkoituksella niin paljon, että sitä jää runsaati yli ja yli jääneestä muusista valmistetaan siirapilla makeutettu prossakka.

      Valmistusohje:

      Perunamuusiin lisätään maitoa niin että saadaan notkea puuromainen prossakkasose. Tarkistetaan suola maistamalla, usein muusin suola riittää, jos tarvitaan lisää suolaa, niin lisätään varoen. Jos halutaan, niin voidaan maustaa, mutta maustetaan hillitysti. Tai ei mausteta.
      Lisätään siirappia ½-1? desilitraa litraan ohennettua prossakkasosetta. Sekoitetaan tasaiseksi.
      Prossakkasose laitetaan voideltuun lasiseen tai posliiniseen uunivuokaan. Prossakkasoseen pinnalle lisätään muutamia voinokareita tai voilastuja. Prossakkasoseen pinnalle voidaan sirotella myös korppujauhoja.
      Prossakkasosetta paistetaan aluksi noin 180-210 asteisessa uunissa. Kun pinta saa väriä ja prossakkasose alkaa kuplimaan, alennetaan uunin lämpötila noin 140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voidaan paistaa täysiä vuokia. Kun paistetaan täysiä vuokia, prossakka ei kuivu ja korppuunnu ja näin saadaan mehevä prossakka.
      Prossakkaa paistetaan noin 3 tuntia.

      Poista
  3. Imelletty räätikkäprossakka eli imelletty lanttuprossakka.

    Prossakka nauriista valmistuu samalla ohjeella.

    3 kg lanttuja

    Voit lisätä ohjeeseen noin 1 kg perunoita tehostamaan ja varmistamaan imeltymisen.

    niukasti vettä kypsentämiseen

    3 dl vehnäjauhoja, tai perinteisesti ruisjauhoja

    kermaa

    suolaa

    voit maustaa varoen sopivilla mausteilla - älä peitä lantun makua

    päälle korppujauhoa ja voinokareita.

    Valmistus:
    Kuori lantut. Keitä lantut tosi kypsiksi vähässä suolattomassa vedessä. Soseuta lantut kuumina todella vähäiseen määrään kuumaa vettä. Jäähdytä sose alle 77 asteiseksi. Lisää noin 73 asteiseksi jäähtyneeseen lanttuseokseen vehnäjauhot. Sekoita hyvin. Laita sose 70 asteiseen sähkölieden uuniin ja sekoita imeltymisen aikana 2-4 kertaa. Anna imeltyä 2-3 tuntia. Ylipitkä imeltymisaika saattaa huonontaa ratkaisevasti imeltymistulosta. Lisää imeltyneeseen soseeseen sulamaan voi siivuina. lisää kermaa. Lisää suola ja haluttuja mausteita. Lisää laatikon paistopinnalle korppujauhoja ja voinokareita. Paista prossakka miedossa uunin lämmössä. Voit ensin pitää uunia n. 200 asteessa että pintaan tulee väriä ja sitten paistat prossakan 125-135 asteessa kypsäksi. Paista prossakkaa vähintään 3 tuntia.

    VastaaPoista
  4. Siirapilla makeutettu prossakka ohje: .
    Länsi-Suomalainen Jouluinen perinneruoka; näin se makeutetaan siirapilla.

    2 kg hyvin soseutuvia perunoita kuoritaan, keitetään ja muussataan TODELLA hyvin.

    Lisätään maitoa niin että saadaan notkean puuromainen sose.

    Lisätään 2 ruokalusikallista vehnäjauhoja, sekoitetaan tasaiseksi.

    Lisätään suola.

    Lisätään tummaa siirappia 1.5 dl ja sekoitetaan hyvin. Tumma siirappi antaa hyvän värin.

    Laaitetaan vuokaan ja paistetaan aluksi noin 200 asteisessa uunissa, niin että pinta saa hiukan väriä.

    Paistetaan uunissa noin 130 - 140 asteessa alemmalla tasolla "kauan",noin 3 tuntia. Näin menetellen voidaan paistaa täysiä vuokia ja saadaan mehevä siirapilla makeutettu prossakka ja prossakka ei kuivu eikä korppuunnu paistamisen aikana.

    VastaaPoista
  5. Imelletty puikulalaatikko "ympari suomen ympäri vuoden, ympäri vuoden ympäri suomen".
    Kalannissa tunnetaan puikulasta valmistettu puikulaprossakka. Kalannin puikulaprossakka pyritään valmistamaan mahdollisimman vähällä maustamisella niin että aito puikulan maku säilyy. Yleensä suola ja aito voi riittää. Tosin puikulan maku pyritään säilyttämään muuallakin Suomessa.

    Kalannin puikula prossakan ainekset:

    Niukasti vettä kypsentämiseen
    2 kg Kalannin tai Lapin puikulaa
    4 ruokalusikallista vehnäjauhoja
    noin 75 grammaa voita
    maitoa niin että saat sakean, mutta kuitenkin hiukan vellimäisen soseen. Maidon määrä vaihtelee runsaasti
    2 teelusikallista suolaa

    Valmistusohje:

    Pese ja kuori puikulat kattilaan - huuhtele nopeasti.
    Kypsennä puikulat niukassa vesimäärässä täysin kypsiksi niin että puikulat hajoaa kypsennyksen aikana. Huomioi että niukka vesimäärä jää Kalannin puikulaprossakkaan. Muusaa puikulat kuumina kevyesti soseeksi.
    Jäähdytä puikulasose huolellisesti ja välillä sekoittaen noin hiukan alle 75 asteiseksi.
    Lisää hiukan alle 75 asteiseksi jäähdytettyyn puikulasoseeseen jauhot vähitellen ja koko ajan sekoittaen. Lisää vain tarvittessa hiukan alle 75 asteista vettä.
    Laita puikulasose imeltymään noin 70-73 asteiseen sähkölieden uuniin. Anna soseen imeltyä välillä sekoittaen noin 4-5 tuntia. Varmista imeltyminen maistamalla.
    Lisää imeltyneeseen soseeseen voi paksuhkoina siivuina sulamaan - voi sulaa helposti juuri imelletyssä soseessa. Lisää maitoa niin että saat paksuhkon vellimäisen soseen. Lisää suola ja sekoita tasaiseksi.
    Laita puikulasose korkeareunaiseen posliiniseen tai vastaavaan kunnolliseen voideltuun vuokaan. Lisää pinnalle muutamia kylmästä voista vuoltuja lastuja tai lisää veitsen kärjellä muutamia voinokareita.
    Paista Kalannin puikulaprossakkaa aluksi noin 200 asteisessa uunissa. Kun sose saa hiukan väriä ja sose alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila noin 130-140 asteeseen, niin kupliminen tasaantuu ja voit paistaa täysiä vuokia. Näin Kalannin puikulaprossakka ei kuivu eikä korppuunnu ja saat erinomaisen imelletyn Kalannin puikulapprossakan.
    Paista Kalannin puikulaprossakkaa sähkölieden uunissa noin 3-5 tuntia.

    VastaaPoista

Ajattele, kirjoita, lähetä. Tai kirjoita vain inspiroidusti.